Sportfysiotherapie
Wat is sportfysiotherapie?
- Een sportfysiotherapeut behandelt sporters na een sportblessure of als de sporter overtraind is.
- Geeft advies om blessures in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.
- Geeft advies in de keuze van uw sport, de beste aanpak, materialen, kleding en schoeisel.
- Geeft sportmedische begeleiding bij trainingsprogramma’s en prestatieverbetering.
- Geeft eerste hulp bij sportongevallen (EHBSO).
De sportfysiotherapeut heeft een aantal mogelijkheden tot zijn beschikking om sportblessures te behandelen, namelijk:
- patiënt gerichte trainingsschema’s: Een sportfysiotherapeut heeft een goed inzicht wat er tijdens het sporten gebeurt en kan daarom goed inschatten hoe u geblesseerd bent geraakt. Als sportfysiotherapeut weet hij hoe belangrijk de sport voor u en uw vereniging is. Dit ziet u terug in het behandelplan en revalidatieschema dat hij met u maakt. Enerzijds afgestemd op uw mogelijkheden en anderzijds op de sport die u beoefend.
De sportfysiotherapeut kijkt ook naar uw motoriek analyseert hoe de sportblessure is ontstaan en betrekt aspecten als coördinatie,snelheid ,lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen in zijn behandeling. Eventueel in overleg met uw trainer kunnen we de therapie afstemmen op de sport die u beoefend. U merkt dat u een stuk makkelijker praat met een specialist die u als sporter benaderd. - Alternatieve trainingsschema’s: U wilt als sporter zo snel mogelijk weer uw sport op het oude niveau kunnen beoefenen, dit kan desnoods met een alternatief trainings- schema, dit betekent, u behoud uw conditie, maar u kan of mag het aangedane gewricht of de spier tijdelijk niet volledig belasten. Samen zoeken we een andere manier voor u om te kunnen blijven sporten. bijvoorbeeld: U bent schaatser en heeft een overbelasting van de kuitspier en kan hier niet mee schaatsen, dan is het vaak heel goed mogelijk dat u wel kunt fietsen omdat dit minder belastend is voor de kuitspier zo blijft u in conditie. Fietsen en schaatsen is prima te combineren, want ook hier kijkt de sportfysiotherapeut naar.
- Preventieve/gewrichtsbeschermende therapieën: Aanmeten van een brace en aanleggen van een tape. Mobiliserende technieken (manuele therapie) ondersteunende behandelapparatuur.
Eerste behandeling
De 1e behandeling verschilt van de vervolg behandelingen, in deze behandeling wordt via een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt bepaald wat precies de klachten zijn. Na dit gesprek vind een uitgebreid onderzoek plaats door de sportfysiotherapeut. Hierbij wordt niet alleen de plaats van de klacht geïnspecteerd en onderzocht, maar wordt de houding van het gehele lichaam geïnspecteerd en onderzocht, ook wordt vaak het looppatroon bekeken, om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de klacht. En er wordt gekeken wanneer de klacht optreed tijdens de sportspecifieke beweging.
De bevindingen die uit het onderzoek zijn gekomen worden met de patiënt besproken, er wordt een behandelplan opgesteld en de behandeling begint.
Therapie op sportapparatuur
Vervolgbehandelingen
In de vervolg behandelingen wordt geëvalueerd hoe het is gegaan na de vorige behandeling, wat de klachten zijn op dit moment en aan de hand hiervan wordt de behandeling gestart.
Ergometer (Hometrainer)
VERWIJZING NIET MEER NODIG! VOOR MEER INFORMATIE OVER VERGOEDING SPORTFYSIOTHERAPIE KLIK AAN:
DIRECTE TOEGANG FYSIOTHERAPIE
OF KIJK OP: WWW.DEFYSIOTHERAPEUT.COM
Chronische lijst
Er is een chronische lijst waar aandoeningen opstaan die in aanmerking komen voor onbeperkte sportfysiotherapie, zoals bijvoorbeeld na een botbreuk of na een voorste kruisband operatie of bij een slijmbeursontsteking van de schouder.